«Στα χωριά κάνουν μαζώξεις, 5-6 άτομα, γι’ αυτό και τα κρούσματα στην επαρχία τις τελευταίες μέρες» ανέφερε η Ευδοκία Πάνου
«Να κόψουν οι Κρητικοί τα τραπέζια και τις τσικουδιές. Μαζεύονται σε σπιτια, στις ελιές και αλλού». Αυτό τόνισε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων, Ευδοκία Πάνου, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες. Στα χωριά κάνουν μαζώξεις, 5-6 άτομα, γι’ αυτό και τα κρούσματα στην επαρχία τις τελευταίες μέρες. Πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, για τα παιδιά τους, για τους συντρόφους τους και για τους εαυτούς τους».
Η διευθύντρια της ΜΕΘ είχε και ευχάριστα νέα, καθώς την Παρασκευή μια ασθενής αποσωληνώθηκε και είπε: «Τα πράγματα είναι ζόρικα, αλλά σκεπτόμενη τους συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα, ντρέπομαι να πω ότι ζοριζόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά ύποπτα περιστατικά, ενώ το ευχάριστο είναι ότι αποσωληνώθηκε η δεύτερη γυναίκα που είχαμε στη ΜΕΘ. Είχαμε έναν 42χρονο που τώρα είναι καλά, και χθες αποσωληνώθηκε η δεύτερη γυναίκα, 57 χρονών που είχε και υποκείμενο νόσημα. Έχουμε 7 θέσεις ΜΕΘ για covid και ένα box που είναι για τα ύποπτα κρούσματα. Και με τα δύο περιστατικά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούσαμε να έχουμε έναν νοσηλευτή και έναν γιατρό από πάνω τους».
Αν η μονάδα γεμίσει, η φροντίδα που θα έχουν οι ασθενείς μοιραία θα μειωθεί, με την κ. Πάνου να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Αν γεμίσει η μονάδα, όσα κρεβάτια και να έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολα. Τις τελευταίες μέρες με ανησυχεί ότι τα κρούσματα στα Χανιά είναι αρκετά, ότι βλέπω ανθρώπους που φοράνε τη μάσκα επιπόλαια, που ακούω ότι μαζεύονται σε σπίτια. Είναι πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια και δεν ξέρεις σε κάθε περίπτωση πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός. Ας κάνουμε υπομονή 2-3 μήνες μέχρι να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι και να τελειώνει αυτή η κατάσταση».
Η κ. Πάνου ρωτήθηκε και για τα κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνεται η απόφαση να διασωληνωθεί ένας ασθενής με κορωνοϊό: «Μετά από 30 χρόνια ιατρικής μπορώ να πω ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Αλλά συνήθως, όταν πέφτει πολύ το οξυγόνο και ανεβαίνουν οι αναπνοές πολύ, αν έχει υψηλό πυρετό, αν έχει θολή συνείδηση, όλα συνυπολογίζονται για το αν θα εισαχθεί στη ΜΕΘ. Όταν βλέπουμε τις αξονικές και τις ακτινογραφίες, πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αναπνέει, εντούτοις τελικά τα καταφέρνει και βγαίνει απ’ τον αναπνευστήρα, κι αυτό μας γεμίζει χαρά. Υπάρχει φόβος σε όσους φτάνουν σε αυτό το στάδιο. Ο ασθενής που είχαμε, πριν διασωληνωθεί έλεγε ότι ήθελε να δει τα παιδιά του. Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι νοσηλευτές που είναι συνέχεια από πάνω από τους ασθενείς».
Η διευθύντρια της ΜΕΘ ρωτήθηκε αν υπάρχει σχεδιασμός να νοσηλευτούν στα Χανιά, ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, σε περίπτωση ανάγκης: «Αν η κατάσταση εκτροχιαστεί, θα βρούμε κι άλλες λύσεις, αλλά ακόμα και 30 θέσεις στη ΜΕΘ να είχαμε, δεν θα μας σώσουν αν δεν προσέχουμε. Δεν μπορείς να αρνηθείς σε κανέναν, αν ζητηθεί να μεταφερθούν εδώ ασθενείς από άλλα νοσοκομεία. Μιλάμε με συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία όπου κλείσανε χειρουργεία, επεκτάθηκαν σε άλλες μονάδες, αλλά όταν οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί, δεν μπορείς να τους φροντίσεις. Το μυστικό δεν είναι τα κρεβάτια. Ναι, τώρα είμαστε πιο έτοιμοι, έχουμε καινούρια μηχανήματα, αλλά αν πέσουν πάρα πολλοί ασθενείς, δεν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όπως πρέπει».
Πηγη