Ξεκινά νέος γύρος ελέγχων στην αγορά – Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του protothema.gr για το μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά με την επιβολή του δεύτερου lockdown
Την πρόθεση του να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια ισχύος των διατάξεων που είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας με ΠΝΠ του περασμένου Μαρτίου γνωστοποίησε το πρωί στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, όπου συζητείται νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της νεοσύστατης ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς).
Είχε προηγηθεί ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Κατρίνη προς τον υπουργό με αφορμή και το σημερινό δημοσίευμα του protothema.gr για το μπαράζ ανατιμήσεων που υπήρξαν στην αγορά απ’ την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης («Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις») θα κατατεθεί και σχετική τροπολογία με την οποία αφενός θα επικαιροποιηθούν οι διατάξεις περί κερδοσκοπίας θέτοντας πλέον ως τιμή αναφοράς των προϊόντων αυτές που ίσχυαν το Σεπτέμβριο και επεκτείνοντας την ισχύ των διατάξεων ως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος ελέγχων στην αγορά για τη διαπίστωση φαινομένων κερδοσκοπίας μιας και αυτοί είχαν ατονήσει απ’ το καλοκαίρι και έπειτα, αφού ως προτεραιότητα των ελεγκτικών κλιμακίων είχε τεθεί η τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι της COVID19.
Σημειώνεται ότι με βάση τις διατάξεις που είχαν ενεργοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο τα πρόστιμα για αυτούς που αισχροκερδούν πουλώντας με “καπέλο” προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή μπορούν να φθάσουν ως και το 1 εκατ. ευρώ. Ως «κόκκινη γραμμή» είχε τεθεί τότε το μικτό περιθώριο κέρδους επί των προϊόντων να μην εμφανίζεται αυξημένο απ’ την 1η Φεβρουαρίου και μετά…
πηγη