Advertisements

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Την προσοχή μικρών και μεγάλων στην τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης πανδημίας του κορωνοϊού εφιστά ο παιδίατρος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  κ. Νίκος Καρανταγλής, ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο πως αρκετοί γονείς ζητούν χαρτί γιατρού για να μην φορούν μάσκα στο σχολείο τα παιδιά τους.

Advertisements

Συγκεκριμένα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης ότι «τα παιδιά τηρούν τους κανόνες, ενώ αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η δυσπιστία των ενηλίκων που φέρονται απερίσκεπτα», και ενδεικτικά σχολίασε πως μέσα στην ημέρα είχε 20 ραντεβού εκ των οποίων τα 5 ζήτησαν χαρτί για την απαλλαγή χρήσης μάσκας.

«Ενώ η χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο προστασίας, ειδικά όταν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, υπήρξαν γονείς που ζήτησαν να πάρουν τέτοιο χαρτί ώστε να μην φοράνε μάσκα τα παιδιά τους. Μάλιστα ένα παιδί έβαλε τα κλάματα πριν φύγει από το ιατρείο μου λέγοντας πως τέσσερις συμμαθητές του είχαν τέτοια βεβαίωση. Αν ισχύει αυτό το φαινόμενο, τότε έχουμε θέμα. Απορώ τι μπορεί να έγραφε η γνωμάτευση. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στείλαμε επιστολή στα μέλη μας στην οποία τονίζουμε πως πρέπει να ακολουθούνται τα όσα λέει ο ΕΟΔΥ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, και να φορούν τα παιδιά μάσκα. Μπορεί να υπάρχουν γονείς που να έχουν παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα, όμως οι συνάδερφοί μας δεν θα πρέπει να λυγίζουν σε αυτή την παραπληροφόρηση. Πρέπει να δώσουν τη σωστή επιχειρηματολογία στους γονείς. Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να ακολουθούν όσα λέει ένας γιατρός που δεν είναι αρμόδιος», σημείωσε ο κ. Καρανταγλής.

 

Κάτω του 40% η πληρότητα σε κρεβάτια για COVID-19 στις ΜΕΘ

 

«Εδώ και δύο εβδομάδες η κατάσταση είναι καλή στην πόλη μας. Δεν γνωρίζω αν βοήθησαν σε αυτό και τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν. Η Θεσσαλονίκη τα πάει καλύτερα, η πληρότητα στα κρεβάτια για COVID -19 στην εντατική είναι κάτω του 40%. Το βασικό κριτήριο δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά πόσοι είναι βαριά άρρωστοι και νοσηλεύονται στην εντατική», δήλωσε ο κ. παιδίατρος.

Ο ίδιος είναι μέλος στην Παιδοπνευμονολογική Μονάδα  στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου και τονίζει πως «δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά που να νοσούν με κορωνοϊό αυτό το διάστημα», ενώ συμπλήρωσε πως τη νόσο αυτή τα παιδιά, αλλά και τα βρέφη την περνούν ως μια απλή ίωση.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι τι θα γίνει τώρα μετά το άνοιγμα των σχολείων και τι θα γίνει όταν χαλάσει ο καιρός και μπούμε αναγκαστικά σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Αν εκεί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αλλάξει η εικόνα, η οποία πολύ φοβάμαι πως θα αλλάξει. Δυστυχώς πλέον βλέπουμε μόνο την τρίτη ηλικία να είναι πιο επιμελής στην τήρηση των μέτρων, και τους πιο νέους να συμπεριφέρονται σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Ο COVID-19 μεταδίδεται με τα σταγονίδια από το φτάρνισμα, τον βήχα και το δυνατό γέλιο. Όταν μπούμε σε κλειστούς χώρους θα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Τέλος υπογράμμισε πως η χρήση μάσκας προστατεύει και την τρίτη ηλικία. «Στην χώρα μας είναι πολύ συνηθισμένο ένας παππούς και μια γιαγιά να προσέχουν για λίγες ώρες το εγγονάκι τους μέχρι να γυρίσουν οι γονείς από την εργασία τους. Για αυτούς πρέπει να προσέχουμε όλοι, γιατί ένα παιδί δεν θα νοσήσει σοβαρά, ενώ ένας ηλικιωμένος ανήκει σε ευπαθή ομάδα και είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον κορωνοϊό», σχολίασε ο παιδίατρος.

Τι ισχύει για την χρήση μάσκας

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ για το άνοιγµα των σχολείων ( Τεύχος B’ 3780/08.09.2020)

1. Η χρήση µη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) µάσκας είναι υποχρεωτική για τους µαθητές σε όλεςβτις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών µονάδων.

«4 Από την υποχρεωτική χρήση µη ιατρικής µάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες µαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκοµίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

α) µαθητές µε γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συµπεριφοράς,

β) µαθητές µε σοβαρό νευρολογικό ή µυϊκό ή άλλο νόσηµα που τους εµποδίζει να χειριστούν τη µάσκα τους.

5. Για τους µαθητές σχολικών µονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους µαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση µάσκας µόνο εφόσον είναι εφικτό και συµβατό µε τον βαθµό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

6. Προβλέπεται εκπαίδευση εντός της σχολικής µονάδας για την ενδεδειγµένη χρήση µάσκας από εκπαιδευτικούς και µαθητές.»

Η Ελληνική Παιδοπνευµονολογική Εταιρεία σε οµοφωνία που εξέδωσε τεκµηριώνει επιστηµονικά την αναγκαιότητα και χρησιµότητα της χρήσης µάσκας από τους µαθητές κατά την επόµενη περίοδο (https://hpps.gr/kids-mask/ ).

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”

πηγη

Advertisements