Advertisements

Καταστρατήγηση τόσο της νομοθεσίας όσο και της σύμβασης εργασίας διαπίστωσαν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας που ξεκίνησαν ελέγχους σε ξενοδοχεία της Ρόδου μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή», τις τελευταίες ημέρες μετά το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων ξενοδοχείων και την παράλληλη αύξηση των προσλήψεων σε αυτά, άρχισαν να συσσωρεύονται στο Εργατικό Κέντρο καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφορικά με τις ώρες απασχόλησης αλλά και τις απολαβές τους, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Advertisements

Έτσι μετά από συνεννόηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτη Εγγλέζου και της Επιθεώρησης Εργασίας και έχοντας ήδη τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, που έδειξαν ότι όντως στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε καταστρατήγηση της νομοθεσίας αλλά και της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μάλιστα επειδή λειτουργούν κατ’ εκτίμηση σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία στο νησί και επειδή τα παράπονα και οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονται καθημερινά, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) ζήτησε τη συνδρομή κλιμακίων από την Αθήνα.

Ερωτηθείς από τη «Ροδιακή» ο κ. Εγγλέζος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν για το αποτέλεσμα των ελέγχων, τονίζοντας ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το ΣΕΠΕ για την αποστολή κλιμακίων από την Αθήνα.

«Έχουμε θέματα με αρκετά ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται τον κόσμο καθώς τους βάζουν να δουλεύουν ακόμη και για 13 ώρες!

Πολλοί δεν έχουν κάνει ακόμα πρόσληψη στους εργαζόμενους και τους εκβιάζουν βάζοντάς τους να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δε θα πληρώνονται με βάση τη σύμβαση αλλά με όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους και φυσικά χωρίς υπερωρίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ, προσθέτοντας: «Εμείς θα ζητήσουμε να έρθουν και κλιμάκια από την Αθήνα για να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία, καθώς οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές.  Έχουμε κάνει ήδη ορισμένους ελέγχους που έδειξαν ότι τα ωράρια καταστρατηγούνται και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ έχει προσληφθεί κάποιος ως σερβιτόρος μπορεί να κάνει ακόμα και την… καμαριέρα πηγαίνοντας σε όλα τα πόστα ως εργαζόμενος γενικών καθηκόντων».

Ο κ. Εγγλέζος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί, εκφράζοντας την ευχή αυτό που είδαν τα κλιμάκια να μην είναι ο κανόνας φέτος στη Ρόδο. Πάντως κατέγραψε, όπως είπε, ακόμα και παράλογα πράγματα, καθώς υπάρχει περίπτωση κατά την οποία ξενοδόχος απαγορεύει από τους εργαζόμενούς τους να παίρνουν ακόμα και νερό από το ξενοδοχείο.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη δίνουν φαγητό και νερό στους εργαζόμενους. Μάλιστα συγκεκριμένος ξενοδόχος τους είπε να φέρνουν συσσίτιο από το σπίτι… Δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στο εστιατόριο να φάνε ή  ακόμα και να πάρουν νερό μέσα από το ξενοδοχείο. Η απάντηση που έδωσε στους εργαζόμενους είναι ότι τον συμβουλεύει γραφείο από την Αθήνα ότι μπορεί να το ζητήσει αυτό. Σε μία άλλη περίπτωση διευθυντής ξενοδοχείου επειδή λερώθηκε ο σερβιτόρος τον έθεσε σε αργία τρεις ημέρες. Μιλάμε για εκμετάλλευση και καταστάσεις δουλείας» κατέληξε.

Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν εντατικοί έλεγχοι για όλα τα ξενοδοχεία. «Θα πάμε παντού. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να ανοίγουν πολλά ξενοδοχεία, δυστυχώς όμως οι συνθήκες είναι τραγικές» πρόσθεσε επίσης ο κ. Εγγλέζος ο οποίος, όπως έκανε γνωστό  χθες ξενοδοχοϋπάλληλος, του πήρε μία υπεύθυνη δήλωση από το ξενοδοχείο του που του ζητά να εργάζεται άλλο ωράριο, ότι δεν θα πληρώνεται με βάση τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ότι θα παίρνει όσα θα του δίνει το ξενοδοχείο. «Θα την υπογράψεις και δεν θα έχεις καμία άλλη αξίωση», του είπαν!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει ανοίξει περίπου το 40% των ξενοδοχείων στο νησί μας ενώ σε σύνολο εργαζομένων σε όλους τους κλάδους του τουρισμού (ξενοδοχεία και εποχικές επιχειρήσεις) εργάζονται σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 35.000 που απασχολούνται κάθε χρόνο.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία με τη συνδρομή και κλιμακίων από την Αθήνα. Ειδικά στους ομίλους και στις αλυσίδες εκεί υπάρχει έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, καθώς ενώ υπάρχει μεγάλη πληρότητα δεν έχουν προσλάβει το προσωπικό τους σύμφωνα με το νόμο.  Δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, παίρνουν το μισό προσωπικό το οποίο αναγκάζουν να εργάζεται τις διπλάσιες ώρες.

Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη με την οποία υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία. Μάλιστα στα Χανιά τα παραπάνω είναι σχεδόν ο κανόνας. Για το λόγο αυτό στις 30 του μήνα θα γίνει μία ημερίδα στη Ρόδο την οποία θα παρακολουθήσουν όλοι οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης για να αναδειχτούν αυτά ακριβώς τα προβλήματα.

πηγη

Advertisements