15,Ιανουάριος,2025
Αρχική Χωρίς κατηγορία ΕΦΚΑ για Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε θα καταβληθεί – Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΦΚΑ για Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε θα καταβληθεί – Όλες οι λεπτομέρειες

Advertisements

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε για το Δώρο Πάσχα το πότε πρόκειται να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις σε όσους εργαζόμενους δεν το έλαβαν.

Το Δώρο Πάσχα πρόκειται να καταβληθεί στους εργαζόμενους που δεν το πήραν και ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το πότε αλλά και το πως θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις.

Advertisements

Έτσι, οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του ΕΦΚΑ:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ (Α.Π.Δ.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, της κοινοποιούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζονται τα ακόλουθα:

«1.Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 04 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών…., καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

2.Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους».

Ως εκ τούτου, το Δώρο Πάσχα 2020:

Θα καταχωρηθεί στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου 05/2020, με Κωδικό Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωματική, ανεξάρτητα εάν καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι 10/07/2020.

Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η υποβολή των προαναφερόμενων Α.Π.Δ. θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48/τ. Α’/12-2-2004) και του άρθρου 19 παρ. 1 του ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ. Α’/11-4-2012), όπως ισχύουν.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ 2020

Όσον αφορά στην απεικόνιση του Δώρου Πάσχα 2020 σε διακριτή (αποκλειστικά εγγραφές Δώρου Πάσχα), Αναλυτική
Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) – Κωδικού Τύπου Δήλωσης (04)

Συμπληρωματική, ως προαναφέρθηκε, – σας γνωρίζουμε ότι :

– Η αναλογία του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής της εργασιακής σχέσης, θα απεικονιστεί κατά τα γνωστά με Τύπο Αποδοχών (04), ενώ,

– Για την περίοδο της αναστολής θα απεικονισθεί με διακριτό Τύπο Αποδοχών (19), στην ίδια Α.Π.Δ., με χωριστή εγγραφή.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ 2020

Σε ότι αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, στην παρ. 1 του άρθρου 2, της προαναφερόμενης ΚΥΑ , μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

«1…Οι επιχειρήσεις – εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.»

Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνονται στην ως άνω υποβληθείσα Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), θα πρέπει να καταβληθούν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 26 του Α.Ν. 1846/51, όπως ισχύουν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Στην περίπτωση που οι πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα 2020, με την Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 04/2020 ή 05/2020, θα πρέπει να υποβάλλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (Α.Π.Δ.) (Δ.Μ.Σ.Α.), στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α..

Advertisements