Advertisements

Να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού η αυτονομία και η λειτουργία της Βουλής γιατί ενθαρρύνει τη δημοκρατία και τη σχέση των τριών εξουσιών, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος σε πιέσεις των δανειστών που -όπως είπε- είχαν ως στόχο τη συστηματική απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Ειδικότερα ο κ Βούτσης, στην παρέμβαση του στη συζήτηση για τα οικονομικά της Βουλής για το 2018, υπογράμμισε ότι οι δανειστές άσκησαν πιέσεις σε ζητήματα όπως η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, το πόθεν εσχες των πολιτικών ή τον προϋπολογισμό της Βουλής, ζητώντας να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες σε ανεξάρτητες αρχές εσόδων ή ΜΚΟ. Σημείωσε επίσης ότι έχουν μειωθεί οι απολαβές των βουλευτών, έχει εξομοιωθεί το μισθολογικό των υπαλλήλων με το υπόλοιπο δημόσιο, έχει εναρμονιστεί το φορολογικό καθεστώς και υπάρχει προληπτικός έλεγχος των δαπανών της Βουλής από το πρώτο ευρώ με κωδικό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Advertisements

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Πάντως ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι βάση του κανόνα των προσλήψεων 1 προς 4 ή 5, η Βουλή μέσα στην επόμενη τριετία μπορεί να προσλάβει 22 υπαλλήλους αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, σημείωσε ότι έχει αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των συμβασιούχων που δεν αποχώρησε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων για συμβάσεις έργου σε υπηρεσίες όπως το αρχείο της Βουλής μετά την ανακάλυψη σημαντικών εγγράφων, ή σε άλλες επιστημονικές και μη υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθηθεί και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της.

Να σημειωθεί ότι φέτος ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι οριακά αυξημένος κατά 0,75% που αντιστοιχεί σε ένα εκ. ευρώ , γεγονός που σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση οφείλεται στην «πλήρη εφαρμογή του νόμου για την εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ των βουλευτών, και από τον διπλασιασμό του ποσοστού της εργοδοτικής εισφοράς για τον ΕΦΚΑ βουλευτών και υπαλλήλων για το έτος 2018».

Advertisements