Δεν αφορά την ακραία φτώχεια το κοινωνικό μέρισμα για το 2017, ούτε καν τη φτώχεια, αλλά πολύ μεγάλο πλήθος ανθρώπων που είδαν την κρίση να μειώνει σχεδόν στο μισό τις προσωπικές τους περιουσίες, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»
«Όταν η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάτι είναι για το καλό των πολλών και είναι δίκαιο, το κάνει, ακόμη και όταν έχει απέναντί της υπέρτερες δυνάμεις, όπως τους δανειστές», είπε η κ. Φωτίου, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα που θεωρήθηκε από κάποιους «μονομερής ενέργεια».
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Πλέον, το μικροπολιτικό παιχνίδι της αντιπολίτευσης στη λογική του «καλύτερα να τα δώσετε αλλού» δεν περνάει στους πολίτες, όπως εκτίμησε. «Φέτος, ελπίζω όλοι να είναι σοβαρότεροι … να καταλάβουν ότι το κοινωνικό μέρισμα δίνεται σε τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων ώστε πλέον δεν αφορά την ακραία φτώχεια … μιλάμε για 9.000 ευρώ ανώτατο εισόδημα ανά άτομο … το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που αφορά την ακραία φτώχεια έχει αντίστοιχο όριο τα 2.400 ευρώ», όπως θύμισε.
«Δεν αφορά καν την φτώχεια, αλλά ανώτερες κοινωνικές τάξεις, που έχουν πληγεί από τα μέτρα που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χάνοντας περίπου το 50% του προσωπικού τους πλούτου». Με το φετινό κοινωνικό μέρισμα «ανοίγουμε τη βεντάλια σε όλα αυτά τα άτομα», σημείωσε η ίδια.
Όσον αγορά την υλοποίηση της απόφασης, πλέον «υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με βάση την πλατφόρμα του ΚΕΑ … και την ΗΔΙΚΑ που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και την σχεδίασε», συνέχισε η κ. Φωτίου.
«Διασταυρώνει online όλες τις πληροφοριακές βάσεις της κυβέρνησης … θα δώσει με αδιάσειστα κριτήρια το μέρισμα με μία εξαιρετικά αυτοματοποιημένη διαδικασία … ούτε να φέρνει κανείς χαρτιά, ούτε να μπαίνει σε διαδικασίες δύσκολες. Είναι πάρα πολύ απλή η διαδικασία που θα ανακοινώσει η ΗΔΙΚΑ … στην ουσία είναι μία επαναβεβαίωση του ΑΦΜ του δικαιούχου, καθώς έχει διασταυρωθεί ότι κάποιος είναι δικαιούχος», όπως ανέφερε.
Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα
Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η εισοδηματική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 450 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, σε 350 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ και σε 250 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ. Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος (βλ. σχετικούς αναλυτικούς ενδεικτικούς πίνακες).
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Έτσι για ένα ζευγάρι εγγάμων χωρίς παιδιά η εισοδηματική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 375 έως 675 ευρώ, για εγγάμους με ένα ανήλικο παιδί από 437,50 έως 787,50 ευρώ και για εγγάμους με δύο ανήλικα παιδιά από 500 έως 900 ευρώ.
Το δικαίωμα είσπραξης της εφάπαξ αυτής εισοδηματικής ενίσχυσης θα το έχουν όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους κατείχαν την 1η-1-2017 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 180.000 ευρώ.
Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ