Στην αναμονή για την έκδοση των προκηρύξεων για τις προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των συμβασιούχων εργατών των δήμων της χώρας.
Με τις προκηρύξεις που πρόκειται να εκδοθούν για περίπου 7.000 θέσεις, όπως σας έχει ενημερώσει πρώτη η aftodioikisi.gr, με τα μεγέθη των προσλήψεων να επιβεβαιώνονται πρόσφατα από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, θα στελεχωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνο με μόνιμο προσωπικό με τέτοια μαζικότητα, μέσω ΑΣΕΠ. Η «ρύθμιση Σκουρλέτη» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε με την απόφαση τη Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προβλέπει συγκεκριμένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους που θα διεκδικήσουν κάποια από τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Ειδικότερα το άρθρο 24 παρέχει για τους υποψήφιους :
-
μοριοδότηση δεκαεπτά μονάδων ανά μήνα εμπειρίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ
-
για συνολική εμπειρία έως είκοσι τέσσερις μήνες
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που ήταν «παρατασιούχος» και εργαζόμενος στην καθαριότητα των δήμων για δύο χρόνια, έχει προβάδισμα 408 μορίων, έναντι άλλων συνυποψηφίων του.
Υπενθυμίζεται ότι για τους συμβασιούχους – «παρατασιούχους» δεν θα εφαρμοστούν τα ανώτατα όρια ηλικίας ανά ειδικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι θέσεις θα είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης με μοναδικό προσόν το απολυτήριο Δημοτικού και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει έως 1980.
Μπορεί, όμως, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν το συγκεκριμένο «πλεόνασμα» στα μόρια, ωστόσο από πλευράς έμπειρων συνδικαλιστών έχει εκτιμηθεί ότι άλλου είδους κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. πολυτεκνία, χρόνια ανεργία κ.ά.) συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια και έτσι μπορούν να προσπεράσουν την μοριοδότηση ενός συμβασιούχου.
Σχεδόν απίθανό, πάντως, φαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το ενδεχόμενο να προσληφθούν στις θέσεις μόνιμου προσωπικού όλοι οι συμβασιούχοι που βρίσκονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων.