Αλαλούμ με τον οικογενειακό γιατρό. Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να εγγραφούν άμεσα, όπως καταγγέλει ο ΕΟΠΥΥ, οι περισσότεροι γιατροί είναι δυσεύρετοι έως ανύπαρκτοι ενώ παράλληλα τονίζει ότι η εγγραφή στο συγκεκριμένο σύστημα μοιάζει με άναρχη επιστράτευση των πολιτών.
Η Πανελλήνια Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει ότι οι οικογενειακοί γιατροί είναι δυσεύρετοι ή ανύπαρκτοι, αλλά και την «ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών», για την εγγραφή τους σε αυτό το σύστημα.
Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για ανελέητο εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους στο δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό ιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
«Εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιο λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους, κλπ.», αναφέρουν ακόμη.
Στο ίδιο ψήφισμα, απευθυνόμενη προς τους ασφαλισμένους, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζει:
«Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε άλλης ειδικότητας ΔΕΝ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώθηκε εκ νέου με τον τελευταίο ΦΕΚ του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο».
Μάλιστα με σημερινή του ανακοίνωση ο ΙΣΑ, τονίζει πως τελικά το εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού καταλήγει σε «Ναυάγειο».
«Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί», καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφορικά με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
Μάλιστα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΙΣΑ, τονίζει πως ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.
Επιλέον, είναι γεγονός πως ο Σύλλογος έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς.
Ταυτόχρονα, προς το παρόν ο ΙΣΑ συνιστά ψυχραιμία στους ιατρούς και τους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει, ενώ συμβουλεύει τους γιατρούς «να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».
Σε αυτό το πλαίσιο, συγκαλείται ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών για την ΠΦΥ την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, για την Τετάρτη 12-12-2018 με θέμα την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Στην επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών και από τον ΙΣΑ ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και τα μέλη του ΔΣ Ι. Κεχρής και Π. Ψυχάρης.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ